Social return

In 2020 werd aan OVcare BV voor het eerst het certificaat PSO3+ uitgereikt in verband met onze begeleiding van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.


Hendrik: “Het was niet altijd even gemakkelijk. Maar aan alles komt gelukkig een eind.”

Hendrik Smit (43 jaar) werkt bij OVcare: een specialistisch schoonmaakbedrijf met een brede ervaring in het dagelijks rijklaar maken en onderhouden van het wagenpark in het openbaar vervoer voor de gehele provincie Friesland. Via Pastiel werkt hij hier als wagenwasser. Hij maakt bussen van binnen en van buiten schoon en tankt de bussen af. Een functie die perfect bij hem past!

Doener

Een vriendelijke man staat bij de receptie te wachten. Hij heeft zin in het interview. Na een rondje langs de koffiemachine gaat Hendrik ontspannen zitten om zijn verhaal te vertellen. Hendrik: “Ik ben nooit een schoolmannetje geweest, ik ben een doener. Als ik iets één of twee keer doe, dan kan ik het. Op mijn zestiende ben ik daarom gestopt met school. Ik ben toen gaan werken en heb verschillende werkgevers gehad.”

Schulden

Hendrik vertelt verder: “Tien jaar geleden heb ik mijn vriendin ontmoet. Samen hebben we drie kinderen. Helaas kwam er een moment in ons leven waarin we allebei zonder werk kwamen te zitten. We konden de eindjes niet meer aan elkaar knopen, wat we ook probeerden. We hebben toen hulp gezocht om onze situatie te verbeteren. Via de gemeente ben ik toen in contact gekomen met Pastiel-jobcoach Carolien. Samen hebben we gekeken naar mijn situatie. Wat is er nodig om uit de schulden te raken? We hebben mijn CV bijgewerkt, maar heb ook hulp gekregen met solliciteren en het schrijven van sollicitatiebrieven. Ik kon echt op Carolien rekenen, ze heeft me op verschillende vlakken verder geholpen.”

Zelfvertrouwen

Net op dat moment kwam er een vacature binnen bij Pastiel vanuit OVcare, voor schoonmaakwerk. Hendrik: “Mijn Pastiel-jobcoach vroeg me of ik kennis met hen wilde maken. Tijdens het sollicitatiegesprek hadden we meteen een klik. OVcare is méér dan een werkgever. Ze hebben mij verder geholpen in mijn leven. Collega’s steunen mij altijd, dit heeft mij sterker gemaakt. Hierdoor is mijn zelfvertrouwen toegenomen. Na een zware periode van tien jaar hebben we gelukkig geen schulden meer. Het was niet altijd even gemakkelijk. Maar aan alles komt gelukkig een eind. Ik hoop nog lang bij OVcare te werken.” Hendrik is blij dat Pastiel de match heeft gemaakt. Het gaat zelfs zó goed bij OVcare, dat hij intussen een vaste aanstelling heeft gekregen. Ook werkt hij momenteel een nieuwe Pastiel-kandidaat in. En zo is de cirkel weer rond!

Hendrik heeft het niet gemakkelijk gehad in zijn leven. Maar hij is altijd doorgegaan. Voor zichzelf en voor zijn gezin, want daar draait zijn leven om. Mede dankzij Pastiel en OVcare is hij positief gebleven en heeft hij zijn leven weer op de rit.

Publicaties: dit verhaal is ook te lezen in Groot Sneek, Groot de Fryske Marren en Groot Bolsward.